Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019 στον Δήμο Γόρτυνας η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Γόρτυνας για τον απολογισμό του 2017 και τον προϋπολογισμό του 2019 του Δήμου:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Γόρτυνας καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019 στον Δήμο Γόρτυνας, που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μανιαδάκης, τόνισε πως ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι μια ακόμη επίθεση στα δικαιώματα και τις τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας. Μια επίθεση που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτήν της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που φορτώνουν βάρη στον λαό, ενώ χαρίζουν στο κεφάλαιο, και στα χρόνια της κρίσης και στην περίοδο της «ανάπτυξης». Και ο φετινός προϋπολογισμός αποτυπώνει τη συμφωνία του Δήμου με την αντιλαϊκή πολιτική που ρημάζει τον λαό.

Ο Δήμος βρίσκεται ήδη στη μέγγενη του προγράμματος δήθεν εξυγίανσης. Ένα πρόγραμμα που «λούζονται», καταρχάς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, πρώτα – πρώτα με τη στέρηση υπηρεσιών και έργων και την αύξηση της φορολόγησής τους.

Οι λαϊκές ανάγκες και έργα που θα τις υπηρετούν δεν είναι στις «επιλέξιμες δαπάνες» ΕΕ- κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων. Το ξέρουν αυτό καλά οι φτωχοί αγρότες στα χωριά της Γόρτυνας, που ακριβοπληρώνουν το νερό και δεν έχουν να ποτίσουν ή ακόμη και να πιούν. Δεν έχουν πώς να πάνε στα χωράφια τους, αφού οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, ειδικά μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Το ξέρουν οι επαγγελματίες που στενάζουν από την αναδουλειά και τη φοροεπιδρομή. Τα νέα ζευγάρια, αφού οι ανάγκες των βρεφών – νηπίων – προνηπίων και όλων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις κατευθύνσεις της οποίας εξειδικεύει ο Δήμος, ακολουθώντας, στο ζήτημα των παιδικών σταθμών, πολιτική συρρίκνωσης. Το ξέρουν οι μαθητές που φοιτούν σε σχολειά που καταρρέουν, χωρίς συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση.

Το ξέρουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο, που μένουν απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα ανακυκλώνονται στην ανεργία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ξέρουν οι λαϊκές οικογένειες των οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς κατάσχεσε ο Δήμος, για οφειλές των 500 ή 300 ευρώ, την ίδια στιγμή που έβαλε θέμα παραχώρησης δημοτικής γης και υποδομών για επιχειρηματική δράση στην περιοχή του Λέντα. Ενώ πριν λίγο καιρό θρηνήσαμε τα θύματα της τραγωδίας στον Γεροπόταμο, δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Οι αθλητικές και οι πολιτιστικές δομές, οι παιδικές χαρές, είναι πολυτέλεια, και η δημοτική αρχή ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν κάνει κάτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακόμη και για τη «διαχείριση» του Δήμου, είναι όσα αναφέρει ο ορκωτός λογιστής για τη χρήση του 2017. Επισημαίνει πως δεν του προσκομίστηκαν ούτε καν τα απαραίτητα στοιχεία για έλεγχο, πχ, οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που ο Δήμος έχει μετοχές τους. Ότι δεν ήταν δυνατή η καταμέτρηση των ταμειακών διαθέσιμων και ότι δεν ενημερώνονται έγκαιρα τα λογιστικά βιβλία με τις συναλλαγές. Ότι δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν εμπορικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις σε προμηθευτές. Ότι ο Δήμος δεν παρακολουθεί ούτε καν τη διαχείριση υλικών – ανταλλακτικών και λοιπών υλών, ούτε και των πιο σημαντικών σε αξία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ήταν πολύ καλός στη «διαχείριση» των τοπικών φόρων, στη φορομπηξία, αφού κατάφερε να εισπράξει 2 εκ. ευρώ από τους δημότες!

Η Δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δε μπορούν να κρύψουν πως συμφωνούν και μεταξύ τους αλλά και με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στα ζητήματα ουσίας.

  • Συμφωνούν στην πολιτική της ανταποδοτικότητας και της «εισπραξιμότητας», που σημαίνει οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.
  • Συμφωνούν με την περικοπή των κρατικών πόρων και την αύξηση της τοπικής φορολογίας.
  • Συμφωνούν στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική. Είναι υμνητές του μνημονίου που έχει επιβληθεί στον Δήμο. Το απέδειξαν και πρόσφατα στη συζήτηση για την αρπαγή από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου.
  • Προβάλλουν το χαράτσωμα ως νομοτέλεια και αρνούνται να διεκδικήσουν από τα δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση –συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων– από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Διοίκησης.
  • Δείχνουν, βέβαια, τεράστια προθυμία στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την παρέμβαση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, όπως την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με το δίκτυο πόλεων του σωματείου «Διάζωμα» και κάθε άλλης ΜΚΟ, και τόσα άλλα, όπως προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ για να διερευνηθεί «η δυνατότητα, αλλά και η ωφέλεια από την υλοποίηση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», με άλλα λόγια την προετοιμασία του εδάφους για τους ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί είναι κόντρα στις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού του Δήμου Γόρτυνας. Στις εκλογές πρέπει να μπει το πραγματικό δίλημμα στον λαό της Γόρτυνας: «θέλουμε Δημάρχους υπηρέτες κυβερνήσεων, εργολάβων και ΜΚΟ, ή δημάρχους υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων»;

Καλούμε τους ανθρώπους του μεροκάματου, τους λαϊκούς ανθρώπους της περιοχής, να μη συμβιβαστούν με τη διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτική αρχή. Να οργανώσουν την πάλη τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Γόρτυνας και την Περιφέρεια!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί